Служебният кабинет осигури днес 235 млн. лв.  за разплащане на

...
Служебният кабинет осигури днес 235 млн. лв.  за разплащане на
Коментари Харесай

Кабинетът осигури 235 млн. лева за „украинската помощ“

Служебният кабинет обезпечи през днешния ден 235 млн. лева.  за разплащане на „ украинската помощ “ към земеделските стопани.  Над 200 млн. лева са от преструктуриране на сметките на Държавен фонд „ Земеделие “.

60 млн. лева от тях се обезпечават от параграф „ Субсидии и други настоящи прехвърляния за нефинансови предприятия “ по бюджета на фонда за 2024 година Други 155 млн. лева са от прехвърлянето към централния бюджет за Сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2024 година 80 млн. лева е размерът на ресурса, който е обезпечен от централния бюджет.

Средствата се отпускат за поддръжка на земеделските стопани от първичното селскостопанско произвеждане. Това са животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни фамилии. Както и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн. А също и за подкрепяне на земеделските стопани производители на зърнени и маслодайни култури.

Неизплатената помощ на земеделците поради вноса на украински артикули бе един от първите проблеми, които трябваше да бъде решен от кабинетът „ Главчев “. Именно по тази причина предходната седмица служебният министър председател акцентира, че е съумял да загаси два пожара. Единият – че с 20 дни забавяне от предварителния период, страната ще изплати обещаната на земеделците „ украинска помощ “. Тя ще обхване 50 000 земеделци. Парите са събрани от преструктуриране на бюджета на Държавна фирма „ Земеделие “, както и съфинансиране от държавния бюджет. Той напомни и решението страната да отпуска по 250 млн. лева годишно на „ Мини Марица изток “ ЕАД за интервала 2024 година – 2028 година за застраховане на действия по техническа рекултивация на нарушените терени на находище „ Източно маришки въглищен басейн “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР